Læs mere om agility

Agility er en hundesport, som er blevet meget populær, både som konkurrence og for sjov.

Agility går ud på at hunden, så hurtigt som muligt og med så få fejl som muligt, gennemløber en bane med forskellige forhindringer. Hunden skal blandt andet løbe gennem tunneller, springe over spring, løbe gennem slalom og forcere kontaktforhindringer.

De første agilityopvisninger fandt sted som pauseindslag ved store ridestævner i England i slutningen af 1970'erne. Siden har agility udviklet sig til en seriøs hundesport, hvor der også afholdes fx verdensmesterskaber.

Kontrol og lydighed

Da hundeføreren i agility skal føre sin hund gennem en bane i høj fart, kræver det en del kontrol og lydighed med sin hund. Du kan typisk starte agility med din unghund. Flere øvelser må ikke laves før hunden er et år, da kroppen skal være færdigudviklet til så fysisk krævende en sport. For at deltage i konkurrencer skal hunden være 18 måneder gammel.

Agility for sjov

Man behøver slet ikke at tage til konkurrencer i agility. Mange løber agility for sjov til træning i lokalforeningerne. Det er god aktivering af hunden og en sjov sport. Det giver hunden selvtillid og aktivitet for både hund og fører.

Konkurrenceregler

Ved konkurrencer inddeles hundene i tre forskellige klasse efter hundens størrelse:

Lille: Skulderhøjde op til 34,99 cm

Mellem: Skulderhøjde mellem 35,00 cm til og med 42,99 cm

Stor: Skulderhøjde fra og med 43,00 cm

De tre størrelser løber ikke mod hinanden.

De officielle klasser omfatter agilityklasse og springklasse. I springklassen er der ikke kontaktforhindringer med, som der er i agilityklassen. I DcH tilbydes også uofficielle klasser som junior for børn og senior for ældre hunde.

Hver størrelse inddeles i tre forskellige niveauer:

Klasse 1: Alle nye hunde starter i denne klasse. Man skal have seks fejlfrie gennemløb for at rykke op i klasse 2. Mindst halvdelen skal være i agilityklassen. Mindst halvdelen skal være i agilityklassen. Man kan vælge at blive i klasse 1 året ud. 

Klasse 2: For at rykke op i klasse 3 skal man have 6 fejlfrie gennemløb, hvor mindst halvdelen er i agilityklassen. Man skal foruden at være fejlfri, placeres blandt de bedste 20% bedste i klassen for at få oprykningspoint. Der kan ansøges om at blive i klasse 2 kalenderåret ud.

Klasse 3: Dette er den højeste klasse i DcH. Denne klasse danner grundlaget for titlen 'Årets klasse 3 hund'.

Åben klasse: For alle hunde i samme størrelse. Her samles point til DM-udtagelse.


 
 

Instagram