Den første tid med hvalp
Reglerne for hvalpen skal være på plads, så den kan lære dem som behovet opstår. Reglerne kan omhandle; ud/ind ad døren, gå i kurven når der kommer gæster, være i møblerne, hoppe op ad folk m.m. Dette har intet med lederskab at gøre, blot almindelig husregler for hunden.

Søvn og ro
Hvalpen skal gerne have 20 timers ro og hvile i løbet af dagen indtil den er 9 måneder gammel. Noget af søvnen/roen får den om natten og når I er på arbejde om dagen. For at hvalpen kan få ro imens i går rundt i hus og have, skal hvalpen lære at blive på sin plads, f.eks. i kurv. Dette læres ved at du giver den en godbid, når den ligger det pågældende sted, med korte intervaller. Intervallerne øges langsomt i løbet af 14 dage. Hvis hvalpen starter forfra, starter du bare forfra uden at skælde ud. 

Fodring
Vi anbefaler at hvalpen skal have mad tre gange om dagen indtil den er cirka 6 måneder gammel (hvalpefoder). Derefter to gange om dagen indtil den er et år (enten hvalpe- eller juniorfoder). Herefter kan der nøjes med at give mad en gang om dagen (voksent foder).

Fodringsmetoder
I skål; med eller uden udfordringer, spredt ud i haven, snusemåtte eller godbidder fordelt i løbet af dagen.











Hvalpens anatomi 
Hvalpens knogler vokser for at nå sammen det første leveår, og indtil det sker, hænger kroppen kun sammen med muskler og ledbånd. Derfor er det meget vigtigt, at du passer på hvordan og hvor meget din hvalp går i snor og leger, både med mennesker og hunde.

For at skåne din hvalp mod skader, så anbefaler vi følgende:

  • Gåture i snor - Hvalpen skal kun gå tur i snor i max 5 minutter pr. måned den er gammel - altså; er din hvalp ti uger gammel, skal den max gå 12 minutter i løbet af en hel dag. 
    I skov eller strand kan man have hvalpen i en lang line, så den kan undersøge miljøet og få input derfra. Sørg for at den ikke kan forstyrre eller blive forstyrret af andre dyr og mennesker. 
  • Leg mellem hvalp og mennesker - For at skabe en god relation og styrke indlæringen på din hund, skal du lege med din hund. Find noget blødt trække-legetøj eller sokker og hold det i hånden og når hvalpen tager det i munden, roser du og når den trækker og giver lidt modstand, slipper du legetøjet. Legen tages op igen når hvalpen tilbyder legetøjet igen. Legen kan foregå i max 2 minutter ad gangen, så skal hvalpen have pause (leg ikke trække-leg med hvalpen mens den skifter tænder, da det kan være smertefuldt for hvalpen og give problemer med f.eks. apportering senere hen). På denne måde bliver det sjovt at lege med dig og resten af familien, i stedet for at tage legetøjet for at lege med det selv. Når hvalpen skal slippe legetøjet, holder du hånden helt stille og når hvalpen slipper, roser du og belønner med en blød godbid. På denne måde får du også en hvalp, som vil komme og vise dig, hvis den har "stjålet" noget den ikke må - og så kan du bytte med en godbid i stedet for at skælde ud.
  • Leg mellem hunde - Din hvalp har godt af at lege med ligesindede hunde i max 2 minutter om dagen. Hvalpe giver ikke op eller siger fra når det bliver for meget. Derfor er du ansvarlig for at stoppe legen og administrere hvalpens legetid med andre hunde. Søger hvalpen f.eks. ly mellem dine ben, er det hundens tegn på at den ikke vil mere, og du skal derfor stoppe legen.

Renlighed
De fleste hvalpe skulle gerne være trænet i at være renlige, så du bare skal arbejde videre med det. Hver gang hvalpen har spist, sovet eller leget skal den ud med det samme for at tisse. Hvis du er for langsom, vil den gøre det på gulvet og så er det ikke hvalpens skyld. Når den tisser udenfor kan du, for at lære den at gøre det på kommando, sige "tisse" og så rose den mens den gør det. Så finder den hurtigt ud af at det er det rigtige den har gang i.

Alene hjemme
Start med at træne dette fra dag to, også selvom du tænker at din hund aldrig skal være alene hjemme. Du skal f.eks. ud med skraldespanden, hunden skal måske passes en dag m.m.
Giv hvalpen noget at tygge på, gå ud af rummet, luk døren og tæl til ti - herefter går du ind igen. Når du kommer ind, hilser du roligt på hvalpen og går videre uden hvalpen. 
Langsomt øger du tiden og samtidig skal du begynde at forlade huset f.eks. for at gå ud med skraldespanden. Hvis hvalpen begynder at pibe eller kradse på døren, skal du finde noget andet den kan koncentrere sig om, mens du er væk.
Hvis hvalpen har lært at være i bur, kan dette også bruges, hvis den falder til ro i buret. Buret skal være mindst dobbelt så stort som hvalpen selv. Det skal også kun benyttes i kortere perioder ad gangen.
Lav et ritual når du går og vær rolig når du kommer hjem, så hvalpen ikke stresser og kører sig selv op. Det er også vigtigt at hvalpen har været i ro i minimum 20 minutter før den skal være alene, da den ellers kan få svært ved at falde til ro, når den er alene. Man kan lave rolige søgeøvelser eller en lille luftetur, inden den skal være alene.





Socialisering af din hvalp
  • Hvalpen har forskellige frygtfaser, hvor den kan blive bange for velkendte ting. Samtidig kan den have svært ved at håndtere nye ting. Disse faser skal man tage alvorligt, og forsøge at hjælpe hvalpen igennem så godt som muligt ved at anerkende det. Pres derfor ikke hvalpen til at gøre noget den er utryg ved.
  • Opsæt klare regler for børn, når de skal omgås hvalpen, så de lærer at få et godt forhold til hvalpen. Hvalpe og børn skal aldrig være alene sammen, da ingen af dem kender konsekvenserne af deres handlinger, og kan derfor komme til at skade hinanden uden at ville det. 
  • Præsenter hvalpen for forskellige typer mennesker, så den ikke bliver utryg, når den møder nye mennesker. Når folk skal hilse på din hvalp, skal de sætte sig på hug og lade hvalpen komme til dem. Sørg for at de aldrig klapper den på hovedet, da den kan blive utryg ved det. Hvalpen behøver ikke at hilse på alle mennesker og dyr man møder - det gør du jo heller ikke.
  • Tag aldrig din hvalp med i byen eller markeder i mere end få minutter ad gangen, da det kan være for mange input på en gang, som kan give den stress der varer resten af livet. 
  • Lad hvalpen hilse på forskellige dyr under kontrollerede forhold. Sørg for at hvalpen ikke kan komme til skade eller skade andre dyr.
  • Sørg for at prøve mange af de ting I skal i fremtiden, det kan f.eks. være elevator, bus, tog, traktor mm. Væn den til alle former for køretøjer, så den ikke bliver bange for det eller jagter det senere i livet. 
  • Besøg dyrlægen inden hvalpen skal vaccineres, så den får en god oplevelse, inden den eventuelt oplever ubehag ved at komme der. 
Det er vigtigt at hvalpen (og senere hunden) bliver tryg ved at komme hos dyrlægen, for det er jo en tilbagevendende begivenhed gennem hele livet. Derfor har vi fået en dyrlæge til at skrive lidt om vaccinationer og andre vigtige oplysninger - Gå til "Fra dyrlægen"


Klik tilbage til Før du køber hvalp
HvalpesidenFørdukøberhvalp.png

Klik videre til Hvalpeskolen
HvalpesidenHvalpeskolen.png




Hold i dag

Instagram