DEN FØRSTE TID MED HVALPEN

 

 

REGLERNE for hvalpen skal være på plads, så den kan lære dem som behovet opstår. Reglerne kan omhandle; ud/ind ad døren, gå i kurven når der kommer gæster, være i møblerne, hoppe op ad folk mm. Dette har intet med lederskab at gøre, blot almindelig husregler for hunden.

SØVN OG RO - Hvalpen skal gerne have 20 timers ro og hvile i løbet af dagen indtil den er 9 måneder gammel. Noget af søvnen/roen får den om natten og når I er på arbejde om dagen. For at hunden kan få ro imens i går rundt i hus og have, skal hunden lære at blive på sin plads, f.eks. i kurv. Dette læres ved at du giver den en godbid, når den ligger det pågældende sted, med korte intervaller. Intervallerne øges langsomt i løbet af 14 dage. Hvis hvalpen starter forfra, starter du bare forfra uden at skælde ud. 

FODRING - Vi anbefaler at hvalpen skal have mad tre gange om dagen indtil den er cirka 6 måneder gammel (hvalpefoder) Derefter to gange om dagen indtil den er et år (enten hvalpe- eller juniorfoder) Herefter kan der nøjes med at give mad en gang om dagen (voksent foder)

FODRINGSMETODER - I skål; med eller uden udfordringer, spredt ud i haven, snusemåtte eller godbidder fordelt i løbet af dagen.

Hvalpens ANATOMI - Hvalpens knogler vokser for at nå sammen det første leveår, og indtil det sker, hænger kroppen kun sammen med muskler og ledbånd. Derfor er det meget vigtigt, at du passer på hvordan og hvor meget din hund går i snor og leger, både med mennesker og hunde.

Vi ANBEFALER følgende, for at skåne din hvalps krop mod skader:

GÅTUR i snor - Hvalpen skal kun gå tur i snor i max 5 minutter pr. måned den er gammel - altså; er din hvalp ti uger gammel, skal den max gå 12 i løbet af en hel dag. 

I skov eller strand kan man have hvalpen i en lang line, så den kan undersøge miljøet og få input derfra. Sørg for at den ikke kan forstyrre eller blive forstyrret af andre dyr og mennesker.

LEG mellem hunde og mennesker - For at skabe en god relation og styrke indlæringen på din hund, skal du lege med din hund.  Find noget blødt trækkelegetøj eller sokker - hold det i hånden og når hvalpen tager det i munden, roser du og når den trækker og giver lidt modstand, slipper du legetøjet. Legen tages op igen når hunden tilbyder legetøjet igen. Legen kan foregå i max 2 minutter ad gangen, så skal hvalpen have pause.

*Leg ikke trækkeleg med hvalpen imens den skifter tænder, da det kan være smertefuldt for hunden og give problemer med f.eks. apportering senere hen.

På denne måde bliver det sjovt at lege med dig og resten af familien, i stedet for at tage legetøjet for at lege med det selv. Når hvalpen skal slippe legetøjet, holder du hånden helt stille og når hunden slipper, roser du den og belønner med en godbid. På denne måde får du også en hund, som vil komme og vise dig, hvis den har "stjålet" noget den ikke må - Så kan du bytte med en godbid i stedet for at skælde ud.

Leg MELLEM TO HUNDE - Din hvalpe har godt af at lege med ligesindede hunde - Max 2 minutter om dagen. Hvalpe giver ikke op eller siger fra år det bliver for meget. Derfor er du ansvarlig for at stoppe legen og administrere den legetid med andre hunde. Søger hvalpen f.eks. ly mellem dine ben, er det hundens tegn på at den ikke vil mere, og du skal derfor stoppe legen. 

RENLIGHED - De fleste hvalpe skulle gerne være trænet i at være renlige, så du skal bare arbejde videre med det. Hver gang hvalpen har spist, sovet eller leget skal den med det samme ud for at tisse. Hvis

du er for langsom, vil den gøre det på gulvet og så er det ikke hvalpens skyld. Når den tisser udenfor kan du, for at lære den at gøre det på kommando, sige "tisse" og så rose den mens den gør det. Så finder den hurtigt ud af at det er det rigtige den har gang i.

ALENE HJEMME -  Start med at træne dette fra dag to, også selvom du tænker at din hund aldrig skal være alene hjemme. Du skal f.eks. ud med skraldespanden, hunden skal måske passes en dag mm.

Giv hvalpen noget at tygge på, gå ud af rummet, luk døren og tæl til ti - herefter går du ind igen. Når du kommer ind, hilser du roligt på hunden og går videre uden hunden. 

Langsomt øger du tiden og samtidig skal du begynde at forlade huset f.eks. for at gå ud med skraldespanden. Hvis hvalpen begynder at pibe eller kradse på døren, skal du finde noget andet den kan koncentrere sig om, mens du er væk.

Hvis hvalpen har lært at være i bur, kan dette også bruges, hvis den falder til ro i buret. Buret skal være mindst dobbelt så stort som hunden selv. Det skal også kun benyttes kortere perioder ad gangen.

Lav et ritual når du går og vær rolig når du kommer hjem, så hunden ikke stresser og kører sig selv op. Det er også vigtigt at hunden har været i ro i minimum 20 minutter før den være alene, da den ellers kan få svært ved at falde til ro, når den er alene. Man kan lave rolige søgeøvelser eller en lille luftetur, inden den skal være alene.

 

Nyheder

Sponsorer